Verslag natuurijsbaan IJBM 2007

december 2007

Exclusief voor leden: prachtige ijsvloer op Biltsche Meertje.

Wie de nieuwsberichten op de website terugleest ziet dat ondanks het voorzichtige optimisme van de ijsmeester de ijsdikte helaas niet genoeg is geworden om de natuurijsbaan voor publiek open te stellen. Wel verwachtte hij dat het ijs goed genoeg zou zijn om op zaterdag 22 december de wekelijkse jeugdschaatsles op het Biltsche Meertje te laten plaatsvinden. Dus hebben we donderdagavond per e-mail alle jeugdleden opgeroepen om de berichten op de website goed in de gaten te houden. Voor alle zekerheid hebben de jeugdbegeleiders op vrijdagavond alle kinderen uit hun groep ook nog even gebeld. Het zou toch zonde zijn als deze unieke gelegenheid door sommige kinderen onopgemerkt zou blijven! Op vrijdagmiddag zijn we met enkele gezinnen gaan helpen om de verlichting op te hangen. Voor wat hoort wat.

Uitgesneeuwde mist leidde tot sprookjesachtig decor

Golfslagvegen

Zaterdagmorgen trof ik al vroeg de toerrijders op het Biltsche Meertje aan. Zij hadden hun rondjes op het krakende natuurijs gedraaid. Wat lag het meertje er prachtig bij in de ochtendzon. De uitsneeuwende mist had de bomen van een kanten jasje voorzien. Op een paar lengtescheuren na was het ijs voortreffelijk. Toch stond er een bezorgde uitdrukking op de gezichten van de ijsmeesters. Niet voor niets: ijsmeester Bastiaan had op vrijdagavond een poging gewaagd om met de Agria veegmachine het sneeuwlaagje van de baan te vegen, en daarbij een nieuw woord voor de Dikke Van Dalen ontdekt: "Golfslagvegen". Vooral aan de zijde van de Soestdijkse weg was het ijs dun (door kwelwater en blootstelling aan de zon), en had de veegactie duidelijk scheuren achtergelaten. Metingen lieten zien dat het ijs onvoldoende was aangegroeid om duizenden inwoners van De Bilt te dragen, en werd besloten de baan uitsluitend voor abonnementhouders en leden open te stellen. Jammer voor alle enthousiaste niet-leden die we moesten wegsturen.

Toerrijders

Jeugdschaatsles

Vanaf 18:00u stroomden de jeugdleden binnen. Volgens het draaiboek begint een jeugdschaatsles op het Meertje op het middenterrein, zodat de 400 meter baan nog geveegd kan worden. Maar omdat dat laatste nu niet nodig was hadden de ruim 60 kinderen een uur lang de hele baan tot hun beschikking. Wat een luxe! Daar waar we de kunstijsbaan in Utrecht altijd moeten delen met 200 kinderen van andere verenigingen, konden we gewoon rondjes rijden en spelletjes doen zonder dat we de andere verenigingen in de weg reden. Harry gebruikte het middenterrein als een soort shorttrackbaan om met zijn groep 5 pootje-over te oefenen. Tot besluit hebben we alle kinderen verdeeld over 5 groepen voor een massale estafette. De les liep daardoor wel een beetje uit, maar goed, we werden dan ook niet van het ijs gestuurd... Bij het clubhuis stond warme chocolademelk klaar om de les in sfeer af te sluiten. Al met al een geweldige dag, en een unieke ervaring om met de jeugdleden op natuurijs te lessen. Jammer dat een moeder met haar hoofd op het ijs viel en met een hersenschudding naar het ziekenhuis moest. Wachten langs de Vechtse Banen is in dat opzicht toch veiliger... Hopelijk herstelt zij spoedig.

Ik wil de ijsmeesters hartelijk bedanken voor hun ondersteuning van de genoten ijspret, en wens verder iedereen nog een fijne kerstvakantie!

Eric Groen

Zo'n puck is wel moeilijk te zien in het donker...

Wat een feest!

IJstreinOgenblik a.u.b. ...