Introductie

“Na het inrijden, doen we snelheidstraining, met nadruk op de bocht . Degenen die dit weekend een wedstrijd rijden, hebben een aangepaste training” De IJBM-wedstrijdgroep draait rustig zijn rondjes, precies in elkaars slag, ieder rondje in 42 seconden”

Schaatsen als wedstrijdsport
De wedstrijdschaatsers van IJBM trainen wekelijks tijdens KNSB-trainingsuren op de Vechtsebanen in Utrecht. De meeste wedstrijdrijders trainen voor de lange baan (500-1.000-1.500-3.000-5.000-10.000m). Maar er is ook een select groepje dat zich toelegt op de supersprint en een ander groep die juist traint voor de marathon.

De nadruk van de trainingen ligt op techniek verbeteren en het rijden van wedstrijden. IJBM heeft de wedstrijdschaatsers ingedeeld in groepen van ongeveer dezelfde leeftijd en niveau. De jongste rijders zijn ongeveer 12 jaar. Dat zijn schaatsers die vanuit het jeugdschaatsen zijn doorgestroomd naar de wedstrijdgroep. Maar IJBM heeft ook een grote groep masters (40 –70 jaar), waarvan een aantal op hoog niveau in competities meedraaien. De meeste wedstrijdschaatsers trainen 2 keer per week., meer of minder kan natuurlijk ook.

Op de trainingen is een trainer van IJBM aanwezig. In het weekend worden iedere zaterdag- en zondagavond en iedere zondagochtend langebaanwedstrijden georganiseerd en iedere zondagavond een marathon. Junioren (12 – 16 jaar) kunnen ook wedstrijden rijden op dinsdagmiddag. Elke zondagavond worden er C-marathons verreden in Utrecht. Het is mogelijk om op je eigen niveau deel te nemen aan de wedstrijden in de C1, C2, C3 .