Plezier op het ijs
De schaatslessen zijn op de Vechtse Banen in Utrecht. Van half zes tot half zeven zijn er alleen kinderen op het ijs (en hun begeleiderders natuurlijk). De buitenste baan op het ijs is met pionnen afgezet, daar doen de kinderen oefeningen en spelletjes. De echte beginners leren eerst op het ijs te staan en zich vrij te bewegen. Spelenderwijs ontdekken ze dat je bij schaatsen glijdend veel harder gaat. Een van de eerste lessen leren ze dan ook al remmen. De spelletjes en oefeningen op het oefenbaantje worden afgewisseld met een rondje rijden. Voor de allerkleinste is zo’n hele ronde aan het begin van het seizoen al een hele prestatie.
Oudere kinderen hebben vaak het glijden al ontdekt en willen vooral beter en sneller leren schaatsen. Ook bij deze groep doen we veel spellletjes en oefeningen. Nadruk ligt op recht op je schaats staan, langer op een schaats glijden, gewicht boven je glij-schaats brengen en zijwaarts afzetten. Techniek en tempo wordt afgewisseld, zowel op de afgezette oefenbaan als op de 400 meterbaan. Naast oefeningen en spelletjes, rijden de oudere kinderen ook steeds meer rondjesop de baan.
Hoe langere kinderen op jeugdschaatsen zitten, hoe meer ze de schaatstechniek onder de knie de krijgen. De oefenbaan wordt nog gebruikt voor de lastigere oefeningen: goed overkomen, diep zitten, op de buitenkant van je (linker)schaats staan voor de bochttechniek. Een groot deel van de les vindt echter plaats op de 400 meterbaan. Een aantal jeugdschaatser wil na verder met schaatsen als sport, zij maken de overstap naar het wedstrijdschaatsen. Andere jeugdschaatsers vinden het schaatsen leuk als activiteit en maken de overstap naar het jeugd-toerschaatsen (12+).
Begeleiding
Voor elke groep staat minimaal een ervaren jeugdbegeleider en een hulp-begeleider. De beleidersgroep wordt gevormd door enthousiaste ijbm-ers, schaatsende ouders en ex-jeugdschaatsers.
Lijkt het je ook leuk om een actieve bijdrage te leveren aan het IJBMjeugdschaatsen, hetzij als (inval)begeleider hetzij als hulp(ouder), neem dan contact op met jeugdschaatsen@ijbm.nl.
Een groot deel van de begeleiders heeft het KNSB-diploma “Schaatsbegeleider Niveau 1 / jeugdschaatsbegeleider” maar dit is niet noodzakelijk om te halen voor je begeleider wordt. Je moet natuurlijk wel zelf enigszins goed kunnen schaatsen, inzicht hebben in de schaatstechniek en dit over kunnen brengen op de kinderen.