De schaatsen

De Schaatsen

IJBM wil de drempel om te gaan schaatsen zo laag mogelijk houden. Als kinderen al noren of onderbinders hebben kunnen ze daarop starten met jeugdschaatsen. Hebben kinderen geen schaatsen of zijn ze uit hun huidige schaatsen gegroeid, dan is het wel handig om bij de aanschaf van nieuwe schaatsen het volgende te overwegen:

De aanschaf van schaatsen

Onderbinders van Zandstra

Worden er schaatsen aangeschaft voor beginnende schaatsers dan zijn onderbinders van Zandstra een goede aanschaf. De onderbinders moeten goed passen over een stevige hoge schoen (net over de enkels). Op deze onderbinders (ook wel easygliders genoemd) moeten kinderen even hun balans zoeken, alleen als ze er recht op staan, kunnen ze erop glijden. Leren schaatsen op onderbinders (zandra’s) geeft een stevige basis voor het schaatsen.

Softboots

Veel kinderen vinden het leuker om meteen op ‘echte’ schaatsen te starten. De moderne schaatsen met een stevige schoen, zorgen ervoor dat kinderen niet zelf balans hoeven te zoeken en ze redelijk makkelijk weg schaatsen. Als ouders voor deze variant kiezen zijn lage softboots de beste optie.

Lage noren

Voor de meer ervaren schaatser wordt de schaatskeuze steeds belangrijker. Zeker als kinderen door willen met schaatsen als sport. Lage leren noren zijn dan de meest voor de hand liggende optie.

Naast het type schaatsen is het ook belangrijk dat de schaats goed past. De schoen van de schaats moet goed om de voet sluiten. Omdat schaatsers hun voeten niet afwikkelen in een beweging, kan de schoen vaak een maat kleiner zijn dan de normale schoenmaat. Zie ook ons uitgebreide advies over de aanschaf van schaatsen.

Het onderhoud van schaatsen

Wat voor type schaatsen er ook worden aangeschaft, alle schaatsen hebben tijdens het seizoen onderhoud nodig. In ieder geval moeten de schaatsen tijdens het seizoen regelmatig worden geslepen De meeste kinderen lopen zonder beschermers op hun ijzers over de rubberen matten. Dat is wel zo makkelijk, maar omdat er ook veel zand ligt op die matten, worden de ijzers gedurende het seizoen steeds botter. Als het vervolgens buiten steeds kouder wordt en het ijs harder, hebben de kinderen geen grip meer op het ijs. Slijp dus minimaal zo’n drie keer per jaar de schaatsen.

Onderbinden van schaatsen

Goed passende schaatsen, met scherpe ijzers is een goede basis. Zoals eerder aangegeven moet de schoen goed strak zitten om de voet. Bij de onderbinders is een goed zittende, stevige schoen nodig. De banden van de onderbinders moet zo strak mogelijk worden aangetrokken. Bij leren noren is het ook belangrijk om de veters goed aan te trekken. Zie voor de uitgebreide uitleg over veters en strikken.